Napokig friss, omlós pogácsa
2017. április 18. írta: Süt a Mama Süt (SMS)

Napokig friss, omlós pogácsa

Fantasztikus ez a pogácsa, omlós, könnyű, és napokig puha marad!
( A frissesség megőrzése érdekében zárjuk egy légmentes dobozba! )
 Már csak arra kell vigyázni, melegen meg ne ülje az ember lánya hasát! :D
Ezzel a pogácsával a húsvéti ünnepekre leptem meg a családot. Mivel hosszú hétvége következett, így elkészítettem a teljes adagot, tudtam a férjem és gyermekeim is szívesen csipegetnek belőle a délutáni időkben, de akár a reggeli kávéhoz is tökéletesen passzol.
Váljon egészségetekre!

Hozzávalók 12 adag

- 75 g friss élesztő
- 2,25 dl tej
- 1,5 teáskanál cukor
- 85 dkg finomliszt
- 375 g margarin vagy vaj
- 3,5 tk só
- 2 db tojás
- 225 g tejföl
- 20-25 dkg cheddar sajt + a tetejére ( ementáli vagy trapista sajt )
- 1 tojás ( kenéshez )

 

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe. ( min. 2,8% vagy 3,5%)

2. Kimérjük a lisztet és elmorzsoljuk benne a margarint vagy a vajat.

3. A lisztes keverékhez adjuk a sót, a két tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.

osszetevok-1-k.jpg

4. Dagasztó géppel alaposan összekeverjük ( kézzel kb 15 percig gyúrjuk ).
   Lágy tésztát kell kapnunk, csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa, ha nem teszünk hozzá több lisztet.

keveres-2-k.jpg

5. Nyújtás előtt pihentessük kb 15-20 percet.

6. A nyújtó deszkát alaposan szórjuk meg liszttel és erre borítsuk a tésztát.

7. Tetejére is tegyünk egy kis lisztet és nyújtsuk ki egy nagy négyzet alakra. Szórjuk rá a sajtot.
   ( Aki szeretne még sajtosabb tésztát, az akár minden hajtogatás előtt tehet bele még egy kis reszelt sajtot )

teszta_hajtas_1-k.jpg

8. Gondolatban osszuk vízszintesen 3 részre a tésztát, és hajtsuk fel az alsó harmadrészt, erre pedig hajtsuk le a felső harmadrészt. Ezután függőlegesen is osszuk gondolatban 3 részre, hajtsuk a baloldali harmadot a tésztára, erre pedig a jobboldali harmadot hajtsuk rá.

teszta_hajtas_2-k.jpg

9. 20. perc pihentetés a nyújtó deszkán a tállal letakarva, majd újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés, újabb    hajtogatás, 20 perc pihentetés.Tehát 3 x hajtogatunk és pihentetünk!

teszta_hajtas_3-k.jpg

10. A tésztát kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk a pogácsákat.

szaggatas-3-k.jpg

11. Sütő papírral bélelt tepsibe ( jó kivajazott tepsi is ) rakjuk őket 1-1 cm távolságra, lekenjük a felvert tojással, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, tökmaggal, köménymaggal, vagy akár lenmaggal. Ki melyikkel szereti. 180 fokos előmelegített ( hőlégkeveréses ) sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. kb 70-80 db lesz belőle.kesz-1-k_1.jpg




    Nehézségi szint: Könnyű
    Időtartam: Kelesztésekkel együtt kb. 1,5-2 óra
    Jó tanácsok kezdőknek:
    1. Érdemes legalább 2 x akkora tálba tenni az élesztőt, mint amennyi a tej adagja, különben kifut.
    2. Aki szereti egy picit tömörebben a pogácsát az tehet bele kicsit kevesebb élesztőt, ez által picit sűrűbb            tésztát kapunk. Én az élesztő  2/3 - val próbálnám ki, de nekem így tökéletes volt!
    3. A pogácsa szaggatót is feltétlen jól lisztezzük be, minden kb 3. szaggatás után különben ráragad a tészta.

A bejegyzés trackback címe:

https://sutamamasut.blog.hu/api/trackback/id/tr3012431099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása