Fantasztikus ez a pogácsa, omlós, könnyű, és napokig puha marad!
( A frissesség megőrzése érdekében zárjuk egy légmentes dobozba! )
Már csak arra kell vigyázni, melegen meg ne ülje az ember lánya hasát! :D
Ezzel a pogácsával a húsvéti ünnepekre leptem meg a családot. Mivel hosszú hétvége következett, így elkészítettem a teljes adagot, tudtam a férjem és gyermekeim is szívesen csipegetnek belőle a délutáni időkben, de akár a reggeli kávéhoz is tökéletesen passzol.
Váljon egészségetekre!
Hozzávalók 12 adag
- 75 g friss élesztő
- 2,25 dl tej
- 1,5 teáskanál cukor
- 85 dkg finomliszt
- 375 g margarin vagy vaj
- 3,5 tk só
- 2 db tojás
- 225 g tejföl
- 20-25 dkg cheddar sajt + a tetejére ( ementáli vagy trapista sajt )
- 1 tojás ( kenéshez )
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe. ( min. 2,8% vagy 3,5%)
2. Kimérjük a lisztet és elmorzsoljuk benne a margarint vagy a vajat.
3. A lisztes keverékhez adjuk a sót, a két tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
4. Dagasztó géppel alaposan összekeverjük ( kézzel kb 15 percig gyúrjuk ).
Lágy tésztát kell kapnunk, csak akkor lesz könnyű és finom a pogácsa, ha nem teszünk hozzá több lisztet.
5. Nyújtás előtt pihentessük kb 15-20 percet.
6. A nyújtó deszkát alaposan szórjuk meg liszttel és erre borítsuk a tésztát.
7. Tetejére is tegyünk egy kis lisztet és nyújtsuk ki egy nagy négyzet alakra. Szórjuk rá a sajtot.
( Aki szeretne még sajtosabb tésztát, az akár minden hajtogatás előtt tehet bele még egy kis reszelt sajtot )
8. Gondolatban osszuk vízszintesen 3 részre a tésztát, és hajtsuk fel az alsó harmadrészt, erre pedig hajtsuk le a felső harmadrészt. Ezután függőlegesen is osszuk gondolatban 3 részre, hajtsuk a baloldali harmadot a tésztára, erre pedig a jobboldali harmadot hajtsuk rá.
9. 20. perc pihentetés a nyújtó deszkán a tállal letakarva, majd újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés, újabb hajtogatás, 20 perc pihentetés.Tehát 3 x hajtogatunk és pihentetünk!
10. A tésztát kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk a pogácsákat.
11. Sütő papírral bélelt tepsibe ( jó kivajazott tepsi is ) rakjuk őket 1-1 cm távolságra, lekenjük a felvert tojással, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, tökmaggal, köménymaggal, vagy akár lenmaggal. Ki melyikkel szereti. 180 fokos előmelegített ( hőlégkeveréses ) sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. kb 70-80 db lesz belőle.
Nehézségi szint: Könnyű
Időtartam: Kelesztésekkel együtt kb. 1,5-2 óra
Jó tanácsok kezdőknek:
1. Érdemes legalább 2 x akkora tálba tenni az élesztőt, mint amennyi a tej adagja, különben kifut.
2. Aki szereti egy picit tömörebben a pogácsát az tehet bele kicsit kevesebb élesztőt, ez által picit sűrűbb tésztát kapunk. Én az élesztő 2/3 - val próbálnám ki, de nekem így tökéletes volt!
3. A pogácsa szaggatót is feltétlen jól lisztezzük be, minden kb 3. szaggatás után különben ráragad a tészta.